(Ελληνικά) Επενδύουμε στη διατροφή των παιδιών στο σχολείο ως μέσο προαγωγής υγείας
Eπιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν την άμεση σχέση της υγείας του παιδιού με τις πιθανότητες νοσηρότητας κατά την ενηλικίωσή του. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής θεωρείται αναγκαία από τη νηπιακή ηλικία.
Οι συμμετέχοντες της ημερίδας για τη διατροφή στο σχολείο επιδιώκουν και υποστηρίζουν την προώθηση στοχευμένων δράσεων για να προαχθεί ουσιαστικά η υγεία και ευεξία των παιδιών στη δημοτική και μέση εκπαίδευση.
Η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων από πανεπιστήμια, κυβερνητικούς φορείς, συνδέσμους και ομοσπονδίες αποτυπώνεται σε μια σειρά εισηγήσεων προς τους φορείς χάραξης πολιτικής παιδείας και υγείας.
Ανάγκη για δράση τώρα
Οι Συμμετέχοντες με προσωπική ιδιότητα από τους Οργανισμούς:
- Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, ΤΕΠΑΚ
- Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού
- Υπουργείο Υγείας, Τμήμα Διατροφής
- Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Τμήμα Περιβάλλοντος
- Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων
- Συντονιστική Επιτροπή Σχολικών Εφορειών
- Εκπαιδευτικοί
- The Limassol College, Τμήμα Διατροφής
Την άνωθεν διακήρυξη ομόφωνα διατύπωσαν οι συμμετέχοντες με την προσωπική τους ιδιότητα κατά την εκδήλωση στις 13 Δεκεμβρίου στο ΤΕΠΑΚ με θέμα “Επενδύουμε στη διατροφή των παιδιών στο σχολείο ως μέσο προαγωγής υγείας”. Την εκδήλωση διοργάνωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ORGANIKO LIFE+.
Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Δρ. Κ. Χαμπιαούρη. Παραβρέθηκε στην εκδήλωση και ο κ. Ευθύμιος Δίπλαρος, Βουλευτής ΔΗΣΥ. Πρόσφατα, η Επιτροπή Παιδείας Βουλής ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναλάβει πρωτοβουλία για τη μετατροπή όλων των σχολείων σε ολοήμερα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διατροφή των παιδιών στα σχολεία. Εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας παραβρέθηκε ο επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης, κ. Πέτρος Πέτρου.
Η ομιλία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού αναφέρθηκε στην παιδική παχυσαρκία ως ένα μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας που για την επίλυσή του θα πρέπει όλοι μας να συμβάλουμε. Όσον αφορά στον άνθρωπο, η παιδική παχυσαρκία μειώνει την ποιότητα ζωής του. Όσον αφορά στην κοινωνία, η παιδική παχυσαρκία δημιουργεί οικονομικά προβλήματα. Σημαντικό ρόλο θα πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση σε τομείς της πρόληψης και το Υπουργείο είναι ανοιχτό για συνεργασία με τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τους γονείς και τα παιδιά.
Ο Αν. Καθ. Κωνσταντίνος Μακρής παρουσίασε τα Στοιχεία της μελέτης ORGANIKO LIFE+ βιολογικής διατροφής παιδιών δημοτικής εκπαίδευσης. Αναφέρθηκε στο ότι η παχυσαρκία είναι σοβαρό πρόβλημα της δημόσιας υγείας και έθεσε κάποια παραδείγματα για τις νότιες Ευρωπαϊκές χώρες (π.χ., Ιταλία, Πορτογαλία, και Ισπανία) οι οποίες με παρεμβατικές πρακτικές στο σχολείο κατάφεραν και μείωσαν το ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας, κάτι που θα μπορούσε να κάνει η Κύπρος.
Η παρουσίαση της Δρ. Αναστασίας Περίκκου Γιωργαλλή, ερευνητική συνεργάτις στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του ΤΕΠΑΚ είχε ως θέμα “Η διατροφή στο σχολείο ως παράγοντας προαγωγής της υγείας: σύγχρονες προκλήσεις δημόσιας υγείας”. Η Δρ. Περίκκου Γιωργαλλή αναφέρθηκε στους παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη της παιδικής παχυσαρκίας και εστιάστηκε στο χώρο του σχολείου και στα εκπαιδευτικά και παρεμβατικά προγράμματα που γίνονται με σκοπό την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ισορροπημένης διατροφής και αυξημένης σωματικής δραστηριότητας.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση της κ. Ελίζας Μαρκίδου, Συντονίστρια του Τμήματος Διατροφής, Υπουργείου Υγείας, με θέμα “Παιδική παχυσαρκία – πρόγραμμα επιτήρησης παιδικής παχυσαρκίας”. Παρουσίασε τα στοιχεία του προγράμματος COSI του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που τρέχει σε 38 χώρες με στοιχεία για >300000 παιδιά, σύμφωνα με τα οποία, η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση σε όλη την Ευρώπη σε θέματα παιδικής παχυσαρκίας. Το 2008, 1 στα 4 παιδιά παιδικής ηλικίας ήτανε παχύσαρκο και το 2010, 1 στα 3 παιδιά ήτανε παχύσαρκο. Ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν και υψηλή χοληστερόλη επειδή καταναλώνουν λίγα φρούτα/λαχανικά και πολλά λιπαρά. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα και οι εθνικές οδηγίες προσπαθούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά των παιδιών προς ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Ακολούθησαν εισηγήσεις και προτάσεις από τους αρμόδιους φορείς της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Γονέων και τη Συντονιστική Επιτροπή Σχολικών Εφορειών. Αρκετές προτάσεις παρέμβασης στο σχολείο κατατέθηκαν από τους συμμετέχοντες όπως (με τυχαία σειρά),
- Ενίσχυση ωρών του μαθήματος φυσικής άσκησης και διδασκαλία του από εξειδικευμένους στο αντικείμενο εκπαιδευτικούς
- Αναθεώρηση συμβολαίων με τα κυλικεία
- Αναβάθμιση της λειτουργίας των Επιτροπων Εποπτείας των κυλικείων σε κάθε σχολείο
- Υποχρεωτική Επιμόρφωση για όλους τους γονείς σε θέματα παιδικής διατροφής και άσκησης μέσω της Σχολής Γονέων
- Δημιουργία εστιατορίων σε κάθε σχολείο
- Περαιτέρω ενίσχυση δι-υπουργικών συνεργασιών στο θέμα λόγω της πολυπαραγοντικότητας της νόσου της παχυσαρκίας
- Μετατροπή όλων των δημοτικών σχολείων σε ολοήμερα με καθορισμένο διαιτολόγιο που να προάγει τη σωστή υγιεινή διατροφή
- Δημιουργία συστηματικού και εις βάθους χρόνου πλάνο παρέμβασης για τη διατροφή στα σχολεία
- Σύσταση κρατικού Φορέα Τροφίμων με ολιστική προσέγγιση σε θέματα διατροφής, υγιεινής και υγείας
Περισσότερες πληροφορίες από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία στο 25002246.